Nanja van der Dussen
Individuele gesprekstherapie
Relatie/gezinstherapie
- Weekdagen 8u – 20u
- Zaterdagen 9u – 12u
Telefonisch contact met de hulpverlener?
Dringend:
U kan contact opnemen met ons secretariaat op 03 256 18 98.
Niet-dringend:
U kan contact opnemen met onze hulpverlener op 03 256 18 98 op weekdagen tijdens het persoonlijk belmoment van de hulpverlener:
- woensdag 12u – 12u30
- vrijdag 12u30 – 13u
Specialisatie
- Hechting (Bindingsangst, verlatingsangst, onveilige hechtingsstijl)
- Emotieregulatie (angst, verdriet, boosheid, machteloosheid, piekeren, perfectionisme)
- Verwerking kinder- jeugdtijd
Therapeutisch aanbod
- Individuele begeleidingsgesprekken/ therapie
- Relatietherapie/ koppelgesprekken
- Gesprekstherapie
- Contextuele en systeemtherapie
- Methodiek: werken met duplo- poppetjes
- Op zoek naar jouw taal; visueel, auditief en/of kinesthetisch? Om de sessies hierop te kunnen afstemmen; want wat werkt voor een ander, werkt niet noodzakelijk voor jou.
- Bindingsangst
- Verlatingsangst
- Onzekerheid
- Onrust
- Grenzen stellen
- Assertiviteit
- Perfectionisme
- Faalangst
- Zelfzorg
- Laag zelfbeeld
- Weinig zelfvertrouwen
- Keuzemoeilijkheden
- Relatiebreuk verwerken
- Relatieproblemen
- Communicatieproblemen
- Seksueel misbruik
- Psychosomatische klachten
- Verwerking kinder- jeugdtijd
- Boosheid
- Familiale moeilijkheden
Wie is Nanja?
De afgelopen 2 jaar heb ik in een Centrum Geestelijke Gezondheidszorg gewerkt waar ik cliënten en hun context begeleidde die psychische klachten ondervinden. Daarvoor werkte ik vastbenoemd als ambtenaar hetgeen ik opzegde nadat ik de Contextuele therapieopleiding startte, om nu de stap te zetten om als zelfstandige aan de slag te gaan.
Ik heb gaandeweg ontdekt, en soms op de ‘harde manier’, dat zelfzorg en een kwaliteitsvol leven zowel professioneel alsook privé niet altijd een gemakkelijke oefening is, doch wel zo de moeite waard!
Ik vertrek vanuit jouw hulpvraag en nodig je uit om je samen met mij, op een voor jou passende manier, op kwetsbaar terrein te begeven. Ik zeg uitnodigen en dus niet forceren. Geregeld merk ik dat we soms heel ‘hard’ en streng voor onszelf zijn en we onszelf soms dwingen al iets te doen of kunnen waar we nog niet klaar voor zijn (denk aan een baby ‘dwingen’ te stappen wanneer het nog 6 maanden is). Op die momenten zal ik je uitnodigen tot mildheid voor jezelf, ook al is de angst of frustratie dan heel reëel. Soms is het nodig om eerst nog iets te ontvangen of leren vooraleer je een volgende stap kan zetten ( een bloem in de natuur heeft zonlicht, water en voedingsstoffen in de grond nodig om te kunnen groeien en bloeien).
Hieronder kan je 3 punten lezen die in de sessies verweven en geproefd kunnen worden;
AUTONOMIE en VERBONDENHEID
De behoefte aan autonomie (de zorg voor jezelf, het nastreven van eigen
ontwikkeling) en de behoefte aan verbondenheid (de zorg voor de ander, voor de ander van betekenis te kunnen zijn). Deze twee behoeften vullen elkaar enerzijds aan, anderzijds komen ze met elkaar in conflict. Het gaat er dus om hier een balans in te vinden. Dat is niet altijd een makkelijk te realiseren opgave omdat hetgeen wij willen (geven) niet altijd datgene is wat de ander wil (ontvangen). En wat wij nodig hebben is niet altijd wat de ander heeft te bieden. De balans verdwijnt wanneer wij ons gaan opofferen ten behoeve van de ander (verlies aan autonomie) of wanneer in de zorg voor onszelf de ander niet of nauwelijks meer wordt gezien (verlies aan verbondenheid). Het verdwijnen of doorslaan van deze balans vormt de kern van alle problemen waarmee mensen in therapie komen.
HIER EN NU
Tijdens de begeleidingsgesprekken wordt uitgegaan van de ‘hier-en-nu’
situatie; dat wil zeggen vanuit de probleembeleving van dit moment. Soms kan dat zijn oorsprong hebben in het verleden. Dan wordt samen met jou gekeken hoe de ervaringen uit het verleden doorspelen in je huidige leefsituatie. Ervaringen uit het verleden hebben je immers gevormd tot wie je nu bent. Nieuwe ervaringen helpen je echter te worden wie je wilt zijn. Nieuwe, goede ervaringen kunnen de invloed van oude, slechte ervaringen verminderen of zelfs teniet doen. Deze nieuwe ervaringen kunnen alleen opgedaan worden in het hier en nu. Om die reden wordt er aandacht besteed aan wat jij nu nodig hebt om je probleem/klachten op te lossen of het als minder zwaar te ervaren. Om zo weer op een positieve manier met het leven om te kunnen gaan.
ERVARINGSGERICHT
Het gaat er tijdens de gesprekken niet om jou te laten zien wat je ‘fout’ doet maar om het creëren van nieuwe, betere ervaringen waardoor jij in staat bent een persoonlijker en meer bevredigende manier van omgaan met jezelf en anderen te leren. Het belangrijkste instrument dat ik daarbij gebruik is ‘mezelf’. Ik breng mezelf in als persoon in de hulpverleningsrelatie. Dit is mooi oefenterrein om op een passende manier te ervaren dat het ook anders kan.
Basisopleiding & bijkomende opleidingen
- Bachelor sociaal agogisch werk HA Antwerpen 2003- 2006
- Postgraduaat Contextuele Therapie Arteveldehogeschool Gent 2016- 2020
- Opleidingsdagen:
- Suïcidepreventie CGG 2018
- Stressbeheersing op het werk HUMAN LINK 2014
- Gespreksvaardigheden Moving body & mind 2013
- Psychopathologie VC Guislain Gent 2011
- Omgaan met agressie Impuls vzw 2010
- Communicatievaardigheden Arteveldehogeschool 2010
- Interculturele communicatie OTA vzw 2009
Lidmaatschap beroepsvereniging
Consultatietaal
Nederlands
Engels