Mensen met schizofrenie lijden aan langdurige of steeds terugkerende psychoses.
Psychoses houden in dat je wanen en/of hallucinaties hebt en verward denkt. Voor meer uitleg, zie psychose. Waar men vroeger heel pessimistisch was over het verloop van de aandoening, wordt nu meer en meer de klemtoon gelegd op het herstel. (voor meer info, ga naar deze website)
Positief en negatief
Bij schizofrenie spreken we soms van positieve en negatieve symptomen. In de periode met psychoses treden wanen, hallucinaties en vreemd gedrag op. Dat noemt men de positieve symptomen.
Maar ook in de periodes tussen twee psychoses functioneren mensen met schizofrenie niet zo goed als gezonde mensen. Dan treden de zogenaamde negatieve symptomen op. Ze lijken weinig energie te hebben en tonen weinig emoties. Ze verwaarlozen zichzelf, hun werk en hun sociale contacten. Voor hun omgeving zijn ze moeilijk te bereiken en ze begrijpen sociale situaties en signalen niet altijd even goed. Ze voelen zich leeg en somber, kunnen zich slecht concentreren en moeilijk besluiten nemen.
Misvatting
Schizofrenie betekent niet, zoals veel mensen denken, dat je een gespleten persoonlijkheid hebt. Wel verlies je tijdens de psychotische periodes in meer of mindere mate het contact met de werkelijkheid.
Een andere misvatting is dat mensen met schizofrenie gevaarlijk zijn. Dat klopt niet: mensen met schizofrenie zijn niet vaker agressief dan de gemiddelde Belg.
Ingrijpend
Schizofrenie is een chronische aandoening met ingrijpende gevolgen voor zowel de patiënt als de omgeving. Het verloop is moeilijk te voorspellen. De behandeling werkt stabiliserend maar niet genezend en 20% van de patiënten reageert minder goed op de behandeling.
De ziekte treft ongeveer één procent van de bevolking. Vaak begint ze tussen de leeftijd van zestien en dertig jaar. De aandoening komt even vaak bij mannen als bij vrouwen voor, maar bij mannen begint de ziekte doorgaans op een jongere leeftijd.
© VVGG, www.geestelijkgezondvlaanderen.be