Verloop van een behandeling
maar verloopt altijd gefaseerd, doelgericht en met een sterk wetenschappelijke onderbouwing.
Wat is er aan de hand?
STAP 1 – Intakegesprek:
Aanmelding voor psychologische en psychiatrische moeilijkheden:
U hebt uw eerste gesprek altijd met een psycholoog. Tijdens dat intakegesprek bent u vooral aan het woord. Wij luisteren en vragen gericht door om de klacht te verhelderen.
Zo weten we welke richting we straks uit moeten. Tijdens dit gesprek wordt ook een intakeverslag opgemaakt.
U kan de intake meteen bij de betrokken hulpverlener inplannen voor de stress/burn-out coach/loopbaancoach, diëtiste, zwangerschapsbegeleiding, opvoedingsondersteuning, gezinstherapie en relatietherapie, dramatherapie, maatschappelijk werk, life coach.
Wenst u een vertrouwenspersoon mee te brengen tijdens de intake? Dat kan zeker.
STAP 2 – Interdisciplinair intern overleg:
We bespreken uw case op onze wekelijkse teamvergadering onder supervisie van de psychiater en formuleren een aantal werkhypothesen die de basis vormen van
ons gezamenlijke behandeltraject.
Op dat moment wordt ook de meest geschikte hulpverlener gekozen om u verder te begeleiden. Op dit moment wordt ook de aanzet van het behandelplan en zorgcoördinatieplan geformuleerd.
Hoe geraak ik hieruit?
STAP 1 – Consultatie arts of behandelend hulpverlener:
Indien dit aangewezen is en op uw vraag komt u de week na uw intakegesprek al op consultatie bij de psychiater. De psychiater zal samen met u het behandelplan overlopen en samen de strategie bepalen. (Komt u niet bij de psychiater zal de betrokken hulpverlener dit samen met u doen.)
Samen met de psychiater bespreekt u eveneens of medicatie aangewezen is of niet. Indien u al medicatie kreeg voorgeschreven, evalueren we op dat moment ook de werking ervan.
Op dit moment wordt eveneens bekeken of attestering van arbeidsongeschiktheid noodzakelijk is. (komt u niet bij de psychiater zal de betrokken hulpverlener uw huisarts de nodige info bezorgen op uw vraag en akkoord).
STAP 1 of 2 – Behandeling op maat:
Afhankelijk van uw individuele situatie kiezen we voor een psychologische/psychotherapeutische en/of psychiatrische behandeling of voor een aanvulling met complementaire disciplines. De verschillende behandelingsvormen kunnen elkaar ook perfect opvolgen. Binnenkort komt hier ook een groepsaanbod bij.
Soms voeren we voor de therapie aanvat nog een psychodiagnostisch onderzoek uit om de precieze oorzaak en omvang van uw klacht verder te verhelderen.
Is wat ik voel normaal? Ben ik de enige?
Laat het taboe u niet tegenhouden om hulp te zoeken. Psychische problemen verdienen zorg en aandacht.
Wanneer kan u niet bij ons terecht?
We verwijzen door naar instanties met
meer expertise bij:
- gerechtelijke problematieken
- personen met een mentale beperking
- ernstige drugsverslavingen
De minimumleeftijd voor aanmelding is 18 jaar.