Wat is beroepsgeheim?
Hoe gaat psychepolis om met gegevensdeling?
Psychepolis streeft ernaar om u zo optimaal en efficiënt mogelijk te helpen en stelt communicatie en gegevensdeling met andere zorgverleners (huisartsen, ziekenhuizen,…) centraal, met maximale bescherming en respect van uw persoonlijke gegevens. Dit gebeurt door gebruik te maken van de e-Health-diensten (via uw eID-kaart).
We vragen hiervoor 2 toestemmingen in het patiëntendossier:
Toestemming 1:
Geïnformeerde toestemming
De geïnformeerde toestemming is de goedkeuring die de patiënt aan de zorgverleners geeft om zijn/haar gezondheidsgegevens elektronisch en op een beveiligde manier met elkaar te delen. De toestemming blijft onbeperkt geldig, maar kan steeds ingetrokken worden. Deze toestemming is niet beperkend tot Psychepolis zelf.
Toestemming 2:
Therapeutische relatie
Een therapeutische relatie stelt de zorgverlener in staat om bepaalde gezondheidsgegevens van de patiënt te delen en te consulteren. Deze relatie blijft 15 maanden geldig.
Omdat Psychepolis een interdisciplinair centrum is en dit ook de kracht van onze werking is, gaat Psychepolis een therapeutische relatie aan als praktijk en niet individueel.
Medewerkers binnen de praktijk hebben uiteraard beroepsgeheim en persoonlijke informatie kan steeds afgeschermd worden voor andere medewerkers.
Deze toestemming is beperkend tot Psychepolis zelf.
De elektronische netwerken voor het delen van gezondheidsgegevens zijn streng beveiligd. Ze voldoen aan de hoogste veiligheidscriteria. Elke toegang tot uw gegevens wordt geregistreerd. Zorgverleners zijn gebonden aan het beroepsgeheim.
BELANGRIJK:
Wie heeft toegang tot uw gegevens?
De zorgverleners met wie u een zorgrelatie of therapeutische relatie hebt, met andere woorden de zorgverleners die u behandelen in het strikte kader van de kwaliteit en de continuïteit van de zorg. Het gaat bijvoorbeeld om een huisarts of specialist, een apotheker, een kinesitherapeut, verplegend personeel, een vroedvrouw, een tandarts of paramedisch personeel.
U bepaalt zelf met wie u een therapeutische relatie aangaat.
Dit betekent dat de arbeidsgeneesheer en de geneesheer van uw ziekenfonds of verzekering geen toegang hebben tot uw gegevens.
Is overleg met derden (huisarts, partner, familie,…) mogelijk?
Ja. Wanneer anderen geïnformeerd en/of betrokken moeten worden, zal de therapeut dit steeds in overleg met u doen. U wordt actief mee betrokken in dit overleg.
Brengen jullie standaard anderen op de hoogte?
Tijdens de intake of bij het in orde brengen van de administratie bij aanmelding, kunt u aangeven of wij de verwijzer al dan niet op de hoogte mogen brengen van de opstart van de therapie. Indien hier toestemming voor gegeven wordt, zullen de verslagen doorgegeven worden aan de huisarts of betrokken artsen. Wanneer later blijkt dat anderen geïnformeerd en/of betrokken moeten worden, zal de hulpverlener binnen Psychepolis dit steeds in overleg met u doen.
U wordt dan actief mee betrokken in dit overleg.
Meer info kunt u vinden op https://www.ehealth.fgov.be